KOLONI LEBAH MADU PDF

0 Comments

Koloni Lebah Madu. By TT BEE HONEY · Updated Kami di. ‘Bersama pelajar2 UTem. Terima kasih kerana membeli madu kelulut keluaran T.t Bee honey. See contact information and details about Jual Koloni Lebah Madu Mellifera, Cerana & Trigona. Madu adalah cairan yang menyerupai sirup yang dihasilkan oleh lebah Setelah proses ini, madu siap digunakan oleh koloni lebah atau di.

Author: Tuzshura Diramar
Country: Paraguay
Language: English (Spanish)
Genre: Spiritual
Published (Last): 10 September 2011
Pages: 487
PDF File Size: 15.3 Mb
ePub File Size: 1.73 Mb
ISBN: 195-4-95353-480-4
Downloads: 96535
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Gardazragore

Spesies-spesies Apis merupakan pengunjung bunga yang generalis, iaitu mendebungakan sebilangan besar tetapi bukan semua jenis tumbuhan.

Apis Linnaeus Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut. Apis florea dan Apis andreniformis merupakan lebah madu kecil yang berasal dari Asia selatan dan tenggara. Pemelihara kelulut menternak kelulut bagi menuai madu dan produk haif yang lain termasuklah propolisdebungadan lilin lebah.

Pendeta wanita di Delphi digelar “Lebah Delphi”. Terdapat perbezaan sesama spesies lebah madu, tetapi semuanya berkongsi ciri-ciri yang berikut:. Molecular Phylogenetics and Evolution. Kemudian barulah lebah madu dibawa dari Eropah, dan pada kurun ke, dari Afrika. Apis mellifera koloin hidupan asli benua Amerika, oleh itu ia tidak terdapat di situ sebelum ketibaan pendatang Eropah.

Lebh subspesies ini mungkin merupakan hasil suatu radiasi pada zaman Pleistosen Awal yang didorong oleh perubahan iklim dan habitat ketika Zaman Air Batu yang terdahulu. Masyarakat India menerusi Atharva Veda [18] dan Yunani purba mengaitkan bibir yang disaduri madu dengan anugerah kepetahan dan juga sifat terus mata. Lebah pekerja yang mencapai usia tertentu merembeskan lilin lebah dari serantaian kelenjar pada abdomennya.

Meliponikultur atau pemeliharaan lebah kelulut adalah pengendalian dan pengurusan koloni kolonl kelulut. Apis cerana Apis indica Apis koschevnikovi Apis mellifera Apis nigrocincta. Biarpun sengat itu boleh juga menembusi sendi rangka luar yang anjal pada apendej serangga lain dan oleh itu digunakan dalam pertempuran sesama ratu lebahnamun bagi pertahanan Apis cerana terhadap serangga lain seperti tebuan pemangsa, pertahanan ini biasanya dilakukan dengan mengepung musuh koponi sekerumun lebah pekerja yang menggetar-getarkan ototnya dengan cukup kuat sehingga memanaskan musuh itu sampai mati.

  CERSIL MANDARIN PDF

Bulletin of the American Museum of Natural History Biasanya, mafu membina indung yang terbuka pada dahan pokok tinggi, cenuram, ataupun bangunan. Ia mengawan dengan lebah jantan di udara. Biasanya, lebah jantan hanya mewarisi separuh jumlah kromosom berbanding lebah betina, iaitu lazimnya 16 kromosom haploid berbanding 32 kromosom diploid. Memandangkan bilangan alel seks adalah terhad kira-kira 18 diketahui dalam Apismaka besar kebarangkaliannya bahawa ratu akan mengawan dengan lebah jantan yang mempunyai alel-alel seks yang serias dengan salah satu alel seks pada ratu itu.

Bagaimanapun, lebah klloni jarang terdapat di kawasan utara Amerika Utara kerana ia tidak begitu tahan dengan musim sejuk. Diambil daripada ” https: Apis ceranaiaitu lebah madu Timur sejati, merupakan lebah madu tradisional di Asia tenggara dan timur yang diternak dalam sarang yang serupa dengan Apis melliferacuma secara agak kecilan dan tertumpu pada kawasan tertentu.

Lebah Megapis amat garang lehah mampu menyengat seorang manusia sampai mati maddu diganggu. Dicapai pada 2 April Ia membina sarang yang amat kecil dan terbuka di atas pokok dan pokok renek. Lebah madu Julat zaman: Kaedah ini adalah dengan pemelihara lebah memindah kokun jantan dan pekerja ke dalam kotak baharu. Apis binghami Apis breviligula Apis dorsata Apis florea Apis laboriosa. The Story Of The Honeybee. Terdapat hanya seekor sahaja ratu di dalam satu-satu koloni.

Ratu lebah biasanya mengawan dengan berbilang ekor lebah matang. Apis melliferaiaitu leebah yang paling banyak dibela jinak, merupakan serangga ketiga yang dipetakan genomnya. Bagaimanapun, terdapat juga spesies lebah madu asli yang diternak dan diperdagangkan oleh kaum orang asli Amerika.

Lebah madu – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Dari segi filogeniinilah spesies lebah madu yang paling sukar difahami dengan jitu. Proceedings of the California Academy of Sciences. Laman ini diubah buat kali terakhir pada Micrapis merupakan keturunan lebah madu yang paling lama, barangkali mencapah keluar daripada keturunan yang lain pada zaman Bartonia kira-kira 40 juta tahun dahulutetapi sendirinya sekian lama tidak bercapah sebelum Neogen. Lebah kacukan ini lazimnya lebih langsang dan hasil madunya tidak setanding dengan lebah madu Eropah, tetapi ia juga lebih kalis penyakit dan lebih rajin mencari makanan.

  APSET COMPUTER SCIENCE MATERIAL PDF

Jika kedua-dua alel seks adalah seiras, lahir pula lebah jantan diploid yang mandul dan tiada sengat, dan oleh itu perlu disingkirkan selepas menetas. Bagi penternak lebah madu, mereka memeriksa haif sekurang-kurangnya seminggu sekali. Apis melliferadaripada spesies yang wujud adalah berasal dari rantau berkenaan, terutama sekali spesies maujud yang paling berplesiomorfi Apis florea dan Apis andreniformis berpusat awalan di sana.

Apis andreniformis Apis florea Subgenus Megapis: Lebah madu sebagai satu kumpulan nampaknya berpusat awalan di Asia Tenggara dan Asia Tenggara termasuk Filipinakerana semua kecuali satu i.

Bagaimana Cara Lebah Menghasilkan Madu ?

Selepas itu, ia bertelur dan mensenyawakan telur-telurnya dengan sperma yang disimpan dalam spermateka. Pemeliharaan lebah kelulut telah lama dipraktikkan di Amerika Tengah dan Amerika Selatan sebelum kedatangan pendatang Eropah. Seperti dengan madu, lilin madu juga dikumpul oleh manusia untuk pelbagai tujuan. Putnam,1: Lebah Apis florea menggunakan propolis sebagai pertahanan daripada ancaman semut dengan menyaluti dahan pokok yang mana tergantungnya sarang untuk membentuk parit yang melekit.

Di kalangan ahli-ahli Apis yang wujud, spesies-spesies yang lebih asasi menghasilkan indung madu yang tunggal dan terdedah, manakala spesies yang lebih baru berevolusi pula bersarang dalam rongga yang lebih tertutup dan membuat berbilang indung, dan inilah yang amat memudahkan pembelajinakan lebah madu berkenaan.

Bee Research Association Limited, London. Halaman dengan petikan menggunakan parameter yang tidak dinamakan Apis genus Lebah Serangga Apikultur.